Rendkívüli járványügyi intézkedések – 2020. 11. 11.

Tisztelt Lakosság!
Mint ahogy arról már értesülhettek, a mai naptól (november 11. szerda, 00:00-i kezdettel) a kormány újabb, szigorú intézkedéseket vezetett be az ország teljes területére.
– Kijárási tilalom lép életbe este 8 óra és hajnal 5 óra között, ennek értelmében mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.
– A kijárási tilalom alól mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
– Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása maximum 500 méteres körzetben.
– A kijelölt helyeken 6 éves kortól kötelező a maszkviselés.
– A vendéglátó egységek vendéget nem fogadhatnak, az épületekben csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. A házhozszállítás változatlanul működhet tovább. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
– Az üzletek (a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével) este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb hajnal 5 órakor nyithatnak ki újra.
– A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
– Általános rendezvénytilalom lép életbe, melyek érvényesek a kulturális eseményekre, sportrendezvényekre, magánrendezvényekre, valamint vásárokra.
– Tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés.
– Tilos a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok gyakorlása. Védelmi intézkedést nem kell alkalmazni a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény alkalmával.
– Az egyéni szabadtéri, szabadidős sportolás engedélyezett, így el lehet menni sétálni, futni, kerékpározni.
– A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a múzeumot, könyvtárat, művelődési házat.
– A bölcsőde, az óvodák és az általános iskola a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális védelmi intézkedések betartása mellett. A középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarend kerül bevezetésre. A kollégium az iskolaigazgató döntése szerint működik tovább.
– Magán és családi rendezvények maximum 10 főig tarthatóak meg.
– Temetéseken legfeljebb 50 fő tartózkodhat.
– Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
– A kórházban, iskolákban, óvodákban, bölcsődében, valamint szociális intézményben dolgozók heti szinten tesztelésre kerülnek.
A korlátozásokat tartalmazó részletes Magyar Közlöny IDE KATTINTVA olvasható.
Tisztelettel kérünk minden szeghalmi lakost a szabályok maradéktalan betartására a maguk és környezetük egészségének megóvása érdekében!
Vigyázzunk egymásra!