TOP-PLUSZ-3.3.1-21-BS1-2022-00030 - Fáy utcai óvoda bővítése

Kedvezményezett neve: Szeghalom Város Önkormányzata

Projekt címe: Fáy utcai óvoda bővítése

Projekt azonosítószáma: TOP-PLUSZ-3.3.1-21-BS1-2022-00030

Szerződött támogatás összege: 63 041 653  Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt célja és rövid leírása:

Jelen projektben a Szeghalmi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde, Mesevarázs Óvoda, 5520 Szeghalom, Fáy u. 12., óvodaként működő telephely fejlesztése valósul meg. Az épület négy csoportszobát tartalmaz, amely alapján 100 fős gyereklétszámot tudnak maximum foglalkoztatni. Mivel annak idején nem készült tornaszoba és egyéb helyiségekből nem lehet azt kialakítani, így az épület bővítésére kerül sor. A projekt magában foglalja a következő építészeti tevékenységeket:

Alapozás: a bővítmény alapjának sík alapozása, a teherhordó főfalak alatt csömöszölt beton sávalappal a későbbi statikus kiviteli terveknek megfelelően. A falak alatt 30/50 cm keresztmetszeti mérettel monolit vasbeton talpgerenda készül a szigetelési síkig. Alapozási sík: -1,10 m, de legalább a teherbíró talajba minimum 10 cm-t benyújtva. Beton minőség: C30/37-XA1- XC3-16-F3. B 500 C fő és kengyelvasalással. Szerelőbetonok minősége: C8/10-XN(H)-16-F2. Az épületgépészeti vezetékek alapozást érintő áttöréseit ki kell rekeszteni. A földvisszatöltés anyaga jól tömöríthető homokos kavics 10 cm-es rétegekben terítve. Tömörségi fok 95 %.

Falazat: A teherhordó és homlokzati falakat POROTHERM 30 K téglából (U=0,30 W/m2K) terveztem. A válaszfal POROTHERM 20 N+F kerámia válaszfallapból készül. A falakon 30/25 cm-es koszorúk készülnek. A nyílászárók felett előregyártott vasbeton áthidalók beépítésével történik a kiváltás. Födém: nem készül tetőszerkezet, a statikus terveknek megfelelően acél és faszelemenes fa fedélszerkezet készül, harántfalakra gyámolítva. A szelemeneken fa szaruzat és Bachl tecta-PUR hőszigetelő rendszer készül átszellőztetett héjazattal.

Tetőfedés: Villas bitumenes zsindelyfedés.

Nyílászárók: Új műanyag tok-, és szárnyszerkezetű nyílászárók, hőszigetelő üvegezéssel a homlokzatok szerinti kialakítással. A belső ajtók szintén műanyag tok-, és szárnyszerkezetűek. Burkolatok: A közlekedő, szélfogó és szertár helyiségek mázas kerámia lapburkolatot kapnak, a tornaszobába sportpadlót terveztem.

Homlokzat: A tervezett 30 cm vastag homlokzati falfelületen 14 cm DRYVIT rendszerű kőzetgyapot hőszigetelésű Gray-mix homlokzati nemesvakolat készül.

Vízszigetelés: padlóban 1 rtg VILLAS OV-4 T/K nehézlemez szigetelés 10 cm összemelegített átfedésekkel.

Világítás: Az épületben a mesterséges megvilágítást LED fényforrású, illetve hagyományos fénycsöves lámpatestekkel biztosítjuk.

Akadálymentesítés: Az akadálymentes terv alapján a kiviteli terv szerint létesül, a folyosóra riasztó nővérhívó lesz beépítve az akadálymentes wc-be.

Gépészet: A bővítés fűtési hőigényét a meglévő kazánházból szivattyús melegvíz fűtéssel biztosítjuk. A tornaszoba részére szivattyúval rendelkező fűtési kör kerül kialakításra. Hőleadóknak acéllemez lapradiátorok vannak betervezve az előremenő és visszatérő vezetékbe elzárókkal.

Eszközbeszerzés a kialakított tornaszobához (fejlesztő eszközök): tornapad, tornaszőnyeg, bordásfal, body roll, zsámoly, hullahopp karika, szivacslabda, gumilabda, óvodai maxi mozgáskotta készlet, egyéb fejlesztő eszköz. Eszközbeszerzés, udvari játékok beszerzése: kétszemélyes mérleghinta fa, fészekhinta MINI, Mini Gemini Extra, Torony III. Kati, Mászókő szett közepes műgyanta (5 db egy csomagban).

 

A projekt eredményeképpen a fejlesztéssel érintett épület funkcionálisan teljesen megfelelő lesz az OTÉK és a nevelési intézményekre vonatkozó szabvány előírásainak.

 

Projekt helyszín: 5520 Szeghalom, Fáy u. 12. HRSZ: 489/5 címen található Fáy óvoda

A projekt konzorciumban valósul meg a Békés Megyei Önkormányzati Hivatallal

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

Projekt azonosító száma: TOP-PLUSZ-3.3.1-21-BS1-2022-00030