Szeghalom Város honlapja

 Szeretettel köszöntöm Önt a magam és Szeghalom Város lakói nevében abból az alkalomból ,hogy az Internet varázslatos világában ránk talált.

Macsári József polgármester

Elérhetőségünk

Szeghalom Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

 

 

Ügyfélfogadási időpontok

hétfő
08:00 - 16:00
kedd
08:00 - 12:00
szerda
Z Á R V A
csütörtök
08:00 - 16:00
péntek
08:00 - 12:00
szombat
Z Á R V A
vasárnap
Z Á R V A

Európa a polgárokért

Európa a polgárokért

 

 

Title of Project (Projekt címe): „Európa a Polgárokért” rendezvény

Reference No. (hivatkozási szám): 2015-1554/001-001

Helyszín: Szeghalom

Összefoglaló a 2015.09.26-2015.09.28 között megrendezett „Európa a Polgárokért” rendezvényről

Szeghalom Város Önkormányzata Európai Uniós forrással valósította meg 2015.09.26.-tól 2015.09.28.-ig tartó   Szeghalmon megtartott rendezvényt a Szeghalom és Kalotaszentkirály testvérvárosok között.

A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy a két testvértelepülés szakmai tudásának bővítése mellett még jobban megismerjék az eddig megvalósított településfejlesztési sikereket, valamint a jövőbeni elképzelések közös síkra való terelésének lehetőségét teremtette meg.

A rendezvényen 44 fő kalotaszentkirályi és 50 fő szeghalmi vett részt, valamint egyes programokba a lakosság is bevonásra került. A háromnapos rendezvény lebonyolításához sajnos az időjárás nem volt kegyes -szinte végig esett az eső-, azonban ez a rendezvény kellemes hangulatban történő sikeres megvalósítását nem befolyásolta.

A rendezvény 2015.09.26-án a Kalotaszentkirályról érkezett vendégek fogadásával kezdődött, majd az első előadás előtt a regisztráció is megtörtént.

Az első kettő nap (2015.09.26-27) fő programjának a D’Orsay kastély épületében délelőtt megtartott, Európai Unióról szóló előadások számítottak, ahol számos hasznos információ birtokába kerülhettek a megjelentek. Az első nap előadása az Európai Parlament jelentőségéről, Magyarország és Románia szerepéről és helyzetéről szólt, a második nap előadásának témája pedig az Európai Unió állampolgárainak jogai, kötelességei, valamint a Európai Unió tagállamaiban rejlő lehetőségek bemutatása volt. A színvonalas előadásoknak köszönhetően egy kis időre betekintést nyerhettünk az Európai Unió szerepébe, helyzetébe, és valós működésébe.

Az első kettő nap (2015.09.26-27) további programjaként gasztronómiai találkozó I-II. valósult meg, mely keretén belül mindkét település helyi, saját területére jellemző ételeit készítették el a helyi szakácsok a közösen elfogyasztott ebéd alapjául szolgálva.

Szintén az első kettő nap (2015.09.26-27) meghatározó programja volt az ebéd után a művelődési Központ nagytermében megrendezett projektekről szóló előadás és közös eszmecsere. Az első napon Szeghalom város elmúlt években megvalósított projektjeiről kaphattak bővebb felvilágosítást a két településről bevont személyek, a második napon pedig Kalotaszentkirály település fejlesztései, beruházásai kerültek bemutatásra. Mindkét előadás külön hangsúlyt fektetett az Európai Unió támogatásával megvalósult projektek fontosságára. Az elhangzott előadások után közös eszmecsere, kötetlen beszélgetés folyt a megvalósított projektek jelentőségéről, valamint a jövőben felmerülő közös projektek lehetőségeiről.

Szombaton és vasárnap (2015.09.26-27) a D’Orsay kastély kertjében felállított EU sátor és környezete változatos programokkal várta a rendezvényen megjelent érdeklődőket. A gyermekeknek játszóház és kézműves foglalkozás nyújtott lehetőséget a szórakozásra, a felnőttek pedig egészségügyi szűrésen és az Európai Unióval kapcsolatos teszt kitöltésén vehettek részt. A helyes megfejtők a kifejezetten erre a célra készített, Európai Uniós logóval ellátott csekély értékű ajándéktárgyakból részesülhettek.

Vasárnap (2015.09.27.) délutáni programként a Művelődési Központban lehetőség nyílt a „Körös-Sárréti pillanatok” vándorkiállítás megtekintésére, valamint a mozi teremben a Szeghalomról készített kisfilm levetítése színesítette a rendezvényt.

A szombati nap (2015.09.26.) esti kulturális eseményére a D’Orsay kastélyban felállított színpad biztosított helyet, ahol a Kalotaszentkirály településről érkezett néptáncosok tartottak bemutatót; a vasárnap (2015.09.27.) délutáni kulturális programja viszont a „Európai zene kavalkád” címmel a Művelődési Központ rendezvénytermében megtartott zenei előadás volt, ahol 4 fő szeghalmi kötődésű helyi fiatal adott elő népszerű dalokat a ki- ki a saját hangszerén fergeteges hangulatot idézve elő.

Vasárnap (2015.09.27.) a közös programokat a két település polgármesterének az eltelt kettő nap eredményeit összefoglaló értékelője zárta, ahol mindkét település vezetője egyetértett abban, hogy az ilyesfajta rendezvények amellett, hogy az Európai Unióról szerzett tudást gyarapítják, szorosabbá kötik a két testvérváros kapcsolatát, ami alapját képezi a jövőbeni közös elképzelések sikeres megvalósításának.

2015.09.28-án a Kalotaszentkirályról érkezett vendégek egy debreceni városnézésen vehettek részt, ahol megismerkedhettek Debrecen Európai Unió támogatásával megvalósult beruházásaival, majd végül az elmúlt három nap élményeivel gazdagabban indultak haza.

 

Szombat

 

Vasárnap

 

Hétfő

Képgaléria

Látnivalók

Szálláshelyek

Vendéglátás