VP-6-7.4.1.1-16

Művelődési, Sport- és Szabadidő Központ energetikai felújítása

Kedvezményezett neve: Szeghalom Város Önkormányzata

Projekt címe: Művelődési, Sport- és Szabadidő Központ energetikai felújítása

Szerződött támogatás összege: 46.424.411 Ft

Támogatás mértéke : 90 %

Projekt tartalmának bemutatása: A projekt keretében megvalósul Szeghalmon a Művelődési, Sport- és Szabadidő Központ önkormányzati intézmény üzemeltetésében lévő Művelődési Központ és Ambrus Mozgó elnevezésű mozi és színház épület energetikai felújítása. Az épület, amely Szeghalom város főutcáján helyezkedik el, helyi védettségű. A projekt keretében megtörténik a Művelődési Központ épületének nyílászáró cseréje valamint födém szigetelése, az épület fűtési rendszerének korszerűsítése valamint az energia ellátás korszerűsítése.

Hőszigetelés (631 m2): a padlásfödémeken 20 cm kőzetgyapot hőszigetelés készül páraáteresztő poliészter fátyol kasírozással.

Nyílászárók cseréje (33 db): a gyártmánytervek alapján készülő új fa tok-, és szárnyszerkezetű ablakok a teljes nyílászárókra vonatkozó U=0,8 W/m2K hőátbocsátási értékű 3 rétegű üvegezéssel készülnek. A nyílászárók kívül műanyag bevonatos horganyzott lemez, belül fa párkányt kapnak.

Napelemes rendszer telepítése: az épület adottsága miatt alkalmas napelemek telepítésére. A meglévő tetőfelületeken jól tájolhatók a napelemek. Az épület tetőterén 17,5 kWp névleges teljesítményű naperőmű létesítését tervezzük. A házi méretű kiserőmű napelemekből nyert villamos energiát az épületben használjuk fel, illetve a nyári időszakban keletkező esetleges többletet (a nyári hónapokban a tervezett rendszer többet termelhet a pillanatnyi igénynél) az áramszolgáltatói

hálózatra tápláljuk. Ezért az éves szaldó elszámolás igen kedvező megoldás lehet a létesítmény üzemeltetési költségeinek csökkentése szempontjából. 70 db 255 W, csúcsteljesítményű polykristályos napelem tábla kerül a tetőkre. A tetőre egyszerű, szarufához rögzíthető, tartószerkezetet kell építeni, ami biztosítja a táblák rögzítését. A napelemek által termelt energiát 1 db 3 fázisú inverteren keresztül kívánjuk a hálózatra kapcsolni (1 db Fronius Symo 17,5.0 -3M). A

napelem táblák összekapcsolása un. Stringekbe történik. A srtingek adják ki a szükséges nagyságú DC feszültséget, ami az inverter bemenetét szolgálja. A stringek 1 db kötésdobozba két irányból csatlakoznak, majd közös ágon az inverterhez. Meg kell oldania a táblák villám- és túlfeszültség védelmét. A telepítéshez szükséges az áramszolgáltatói csatlakozás kialakítás megváltoztatása. Ez részben a mérő cseréjéből, részben a mérőhely átalakításából áll.

Fűtési rendszer korszerűsítése: az elavult gázkazánok elbontásra kerülnek, magas hatásfokú kondenzációs gázkazánok kerülnek beépítésre (tervezett típus: 2 db Viessmann Vitodens 200-W 60, 56,0 kW/db). Az épületben négy fűtési kevertkör kerül kialakításra. Az irodák radiátorai alkotják az első fűtési kört, a második körre a folyosók és a mosdók radiátorai kerültek. A harmadik fűtési kört a tetőtéri helyiségek, a negyedik fűtési kört pedig a színházterem radiátorai alkotják. A fűtés szabályozása időjárásfüggő fűtésszabályozóval történik. Az épületben kialakított fűtési körök programozott fűtésszabályozását Viessmann Vitotronic típusú szabályozó végzi. A szabályozó kapcsolja a fűtőkörhöz tartozó keringtető szivattyút, motoros keverő szelepeket és a kazánt program alapján. A fűtési körökön belül az egyes helyiségeket önállóan kívánjuk szabályozni. Ennek megoldására zónaszelepek kerülnek beépítésre, zónaszelepenként 1-1 db távoli hőmérséklet érzékelővel. A

színházterem előtti büfének önálló fűtés lesz kialakítva saját gázkazánnal. A színházterem mögötti reklám- dekor műhelynek is önálló fűtést kell kialakítani, ahová 1 db gázkonvektor lesz beépítve.

 

projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.31

 

projekt azonosító száma: 1778477452