Szeghalom Város honlapja

 Szeretettel köszöntöm Önt a magam és Szeghalom Város lakói nevében abból az alkalomból ,hogy az Internet varázslatos világában ránk talált.

Macsári József polgármester

Elérhetőségünk

Szeghalom Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

 

 

Ügyfélfogadási időpontok

hétfő
08:00 - 16:00
kedd
08:00 - 16:00
szerda
Z Á R V A
csütörtök
08:00 - 16:00
péntek
08:00 - 13:00
szombat
Z Á R V A
vasárnap
Z Á R V A

Hírek

KÖRÖS-SÁRRÉTI HÍREK

Áprilisi programajánló – Bőven lesz miből válogatni!   

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság áprilisban is sok érdekes és izgalmas programot kínál a természetbarátoknak. Érdemes a programajánlót böngészni, biztosan találnak benne kedvükre valót!   

Április 1-30. között hajnali túzoklesre invitáljuk Önöket Dévaványára, a Réhelyi Látogatóközpontba. Hétvégéken szakvezetést biztosítunk, amikor egy természetvédelmi őr kíséretében nemcsak a túzokdürgést tekinthetik meg, hanem előadást is hallhatnak a túzokról és annak védelméről.   

Április 1-15. között ugyanitt, a Réhelyi Látogatóközpontban a túzokdürgés fotózására, filmezésére is lehetőség nyílik, természetvédelmi őr kíséretében. Mindkét programra előzetes bejelentkezés szükséges (Szélné Sándor Katalin, látogatóközpont-vezető +36 30 445 2409).    

Április 8-ára két túrát ajánlunk figyelmükbe: az egyik Mágorra, a másik pedig a Királyhegyesi-pusztán fekvő Héricses-dombra vezet. A mágori bakancsos túra keretében az ottani túzok élőhelyekre látogatunk el. A Héricses-dombra vezető kirándulás keretében a Királyhegyesi-puszta mozaikos élőhelyeit, növényeit és madarait ismerhetjük meg.    

Április 9-én, vasárnap Erdei salátástúrára invitáljuk Önöket a Kígyósi-tanösvényre.    

Április 14-17-én, a húsvéti hosszú hétvégén a Réhelyi Látogatóközpontban várjuk Önöket, ahol szállást is foglalhatnak, így az egész hétvégét nálunk tölthetik. Részt vehetnek hajnali túzoklesen, madármegfigyelésen és csodás képeket is készíthetnek.    

Április 16-17-én „Ugraszd ki a nyulat a bokorból” címmel húsvéti programot szervezünk a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Tojáskeresesés, állatsimogató, látványetetés, családi nyomozás és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket.    

Április 28-án, pénteken Maros-menti madárdalos délelőttre invitáljuk a természetbarátokat. Ez a természetvédelmi nap az Alföldvíz Zrt. közreműködésével valósul meg.    

Április 29-én, szombaton három túrát ajánlunk figyelmükbe. A Tavaszi madarász és botanikai túra a kardoskúti Lófogó-érhez vezet, a Körös-körül a Körös körül túra keretében Szarvas és Békésszentandrás természeti környezetét ismerhetik meg, a Csalogányok éneke és csillagséta pedig a Dévaványai-Ecsegi pusztákon zajlik majd.   

Forrás: kmnp.hu   

 

    __________________________________________________________________________

Méhészeti termékek jótékony hatásai   

A propolisz görög eredetű szó, azt jelenti a város előtt, avagy előváros a kaptár védelmezője. A propoliszt a méhek saját egészségük megőrzéséért hordják a kaptárba. Mindent bevonnak vele és a réseket, nyílásokat ezzel a balzsamszerű anyaggal tömítik. Oroszországban már a XII. században propolisszal gyógyítottak többféle szájüregi betegséget. Az inkák lázas fertőzések kezelésére alkalmazták. Az egyiptomi papok a múmiák tartósításához használták. Hasonló módon kerül a méhlakásba, mint a virágpor csak ettől már társaik segítségével tudnak megszabadulni, mert ezt a fák leveleinek és rügyeinek ragacsos anyagából nyerik. Gyűjtőrácsot alkalmazok, hogy számomra is termeljenek ebből a nagyszerű anyagból. Tudományos vizsgálatok igazolták a propolisz baktérium, gombaellenes, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő hatását. A nyers propoliszt nem tudjuk megemészteni. Tinktúrát készítünk belőle, mely kesernyés ízű és folyadékkal összekeverve fehéres színűvé válik. A propolisz - másik nevén méhszurok- tartalmaz gyantát, viaszt, illóolajokat, virágport, vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat. Számos egészségügyi problémára kínál megoldást. A tinktúra eredménnyel alkalmazható baktérium okozta fertőzéseknél, mint a légúti megbetegedés, garat, mandula, és középfülgyulladás, az epe, vese és a húgyutak, reumás ízületek gyulladásainál. Értágító hatása miatt magas vérnyomás esetén is eredményes. 5 csepp bevételével elvégezhetjük az allergiapróbát. Nem csak betegségre, hanem megelőzésre illetve immunerősítésre is kiváló. A tisztelt olvasó kérdéseit felteheti a következő elérhetőségeken: e-mail cím: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: +36 30 9588759.   

Barkóczi Sándor méhészmester    ___________________________________________________________________________

    ___________________________________________________________________________

Megjelenési lehetőség Füzesgyarmat helyi újságában, az Amondóban!   

    

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2015. január hónaptól az Amondó szerkesztősége átkerült a Tourinform irodába. Szeretettel várjuk mindenkitől a megjelentetni kívánt híreket, programokat, beszámolókat az Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. Lapzárta: minden hónap 30-án.   

    ______________________________________________________________________________

www.visitbekes.hu   

Elindult  a Békés megyei Tourinform iroda turisztikai honlapja, a www.visitbekes.hu, ahol aktuális Békés megyei turisztikai hírek, információk, programok és szállásajánlatok között böngészhet az olvasó.   

Látogasson el Ön is erre az oldalra!   

Szeretettel várjuk minden kedves ügyfelünket!   

    ___________________________________________________________________________

PROGRAMAJÁNLÓ   

    

A további Körös-Sárréti programokat a www.sarretitura.hu oldal Eseménynaptárában tekinthetik meg.    ___________________________________________________________________________

Békés Megyei Hírek   

     Ismét Gyulai Kolbász- és sódarmustra   

Március 31-től április 2-ig immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát – közölte a programsorozattal kapcsolatos sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Bordás Tibor főszervező.   

Bordás Tibor kiemelte, a péntektől vasárnapig tartó fesztivál részeként idén is meghirdették az országos szárazáru és füstölt termékek versenyét, ami idén kiegészül a speciálisan a megyére kiírt Viharsarki Kolbászbajnoksággal. Ennek eredményeként átadják majd az Év Kolbászkészítő Mestere díjat is.   

– Tavaly közel 120 nevező volt a különböző gasztronómiai megmérettetésekre, abban bízunk, hogy idén még többen tisztelnek meg jelentkezésükkel – tette hozzá. – A programon lehetőség nyílik húsvéti sonka és egyéb ünnepi ínyencségek megvásárlására is. Lesznek emellett látványdisznóvágások, szakmai és ételkészítési bemutatók, ahogy kirakodó vásár, vidám park, esténként pedig koncertek szolgálják a kikapcsolódást. Pénteken a tavaly is fergetes bulit adó Hevesi Happy Band, majd a Muzsika Tv sztárjai lépnek fel. Szombaton a Republic, vasárnap az Ismerős Arcok ad koncertet.   

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, a Várfürdő, a hozzá tartozó AquaPalota, a vár és az Almásy-kastély mellett a kulturális és gasztrofesztiválok is komoly vonzerőt szolgáltatnak, és tavasztól őszig átívelik az évet. A szakember kitért arra, hogy a turisztikai kínálatban tudatosan beemelték a legfontosabb helyi termékeket, amit a garantált programokon túl a gasztrofesztiválokon keresztül is bemutatnak.   

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: http://www.beol.hu/bekes/pr-cikkek/ismet-gyulai-kolbasz-es-sodarmustra-716457/   

    __________________________________________________________________________

A Békéscabai Jókai Színház hírei   

Darvay Nagy Adrienne színháztörténész előadásával zárul a Mindentudás Színházi Egyeteme idei programsorozat. 2017. április 3-án, hétfőn, 18 órakor a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Az est háziasszonya Kovács Edit színész, esztéta, aki meglepetés vendégeket is ígér erre az estére.   

Macskajáték   

A „Ki vagy? – Hamlet a Claudiusok korában” című könyvem bemutatóját a budapesti Örkény István Könyvesboltban tartottuk. A beszélgetésen kiderült, hogy a világon legtöbbször bemutatott magyar színmű épp a helyszín névadójának Macskajáték c. darabja. 1974-es brüsszeli bemutatója alkalmából az író így válaszolt arra a kérdésre, hogy számára miben rejlik színművének „groteszk” jellege:   

„Kis nemzet fia vagyok, a tízmillió magyar Európában ismeretlen nyelvet beszél. A kis nemzetek mindig meg szeretnék magyarázni magukat. Életben akarnak maradni, meg akarják lelni a maguk sajátos jellegét, bebizonyítani, hogy szükség van rájuk. Ha az ember kis nemzet fia, ez már önmagában is groteszk helyzet. Körülöttünk mindenütt nagy nemzetek, nagy erők, mi pedig önmagunk akarunk maradni, meg akarjuk őrizni a karakterünket. A kis nemzetek történelmi hatása és jelentősége sokkal nagyobb, mint hinnők.   

Macskajáték című drámám a magyar ’way of life’ magyarázata. Kerestem egy hősnőt (aki egyébként 62 éves), és megpróbáltam rajta keresztül ábrázolni azt, amit igazán magyarnak érzek: a temperamentumnak a világgal való szerfölött agresszív kapcsolatát. Hősnőnk 62 éves fejjel élni akar, 62 éves fejjel szerelmes.” (Le Soir 1974. január 18.)   

           Számomra Örkény István színműve közeli rokonságban van a „Magyar Hamlettel”. Azzal a csodálatos „nemzeti karakter-drámával”, amelyről tavaly beszélgettünk a Mindentudás Színházi Egyetemén, és amelyről most éppen könyvet írok. Igen, a Bánk bán-nal, melynek egyik legizgalmasabb színpadi megvalósulása Békéscsabán volt látható.   

    ___________________________________________________________________________

Megyén belül körös-körül   

Idén is útnak indult a Megye Futás, Tóth László futónagykövet negyedik alkalommal hívja egy kis mozgásra a vállalkozó kedvűeket. A kezdeményezés célja a mozgás, a futás népszerűsítése.   

2014-ben, amikor az első Megye Futás elrajtolt, az volt a cél, hogy minél többen húzzanak sportcipőt, és fussanak a futás hírnökeivel. Iskolások, nyugdíjasok, aktív dolgozók, kismamák, fiatalok és idősek, fiúk és lányok fogadták el az invitálást, és tettek meg hosszabb-rövidebb távot a Megye Futás keretében.   

– Jómagam és társaim azon munkálkodunk, hogy minél többen megmozduljanak a megyében. Futónagykövetként ez a küldetésem lényege, de ez nekem személyes ügyem is. Úgy gondolom, hogy fontos a példamutatás, erre kiváló lehetőség ez az esemény. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy a mozgás, a futás és a különböző sportok űzése, gyakorlása nem csupán egy kedvtelés, hanem egy nagyon lényeges része az egészséges életmódnak, az ép testnek és léleknek – mondta Tóth László.   

Az elvégzett munka eddig is sikeres volt, a tavalyi futás alkalmával körülbelül 3000 fő csatlakozott megyeszerte különböző távokon, és szinte minden korosztály képviseltette magát. A cél az, hogy minél többen csatlakozzanak akár rövidebb távokat megtéve. Várják az iskolákat, helyi futóközösség tagjait egy közös futásra a településen belül illetve a települések között is. Ebben az évben 52 városon, községen halad át a Megye Futás, 12 nap alatt 580 kilométert tesznek meg a futás hírnökei. Körbefutják a megyét, és azt szeretnék, ha minden településen csatlakozna hozzájuk egy-egy küldött, egy futó, aki átfut velük a szomszédos településre, és velük együtt vinné tovább a futás hírét, majd ott jelképesen továbbadná a következő település delegáltjának.   

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/megyen-belul-koros-korul-716729/   

    ___________________________________________________________________________

Országos Hírek   

    

SZÉP-kártya: több mint 4,2 milliárd forint közel a lejárathoz   

Több mint 4,2 milliárd forint idén május 31-én lejáró, 2015-ben kapott juttatás van még a Széchenyi Pihenőkártyákon - derült ki a kártyakibocsátók tájékoztatásából.   

Az OTP Banknál 3,2 milliárd forintnyi feltöltés jár le az idén, ami a 2015-ös juttatások 4,5 százaléka.

  A bank arra számít, hogy a húsvéti hosszú hétvége alatt csökkenni fog a lejáró egyenlegek összege, a költési adatok szerint a SZÉP-kártya a családi pihenések egyik fontos eszközévé vált.

  Az MKB Bank közlése szerint március közepén 653 millió forint várt felhasználásra a május végén lejáró, 2015-ben nyújtott 12,5 milliárd forint munkáltatói juttatásból. Ez az eredeti keretnek 5,24 százaléka, amely az alszámlák között az alábbi módon oszlik meg: 42 százalék a szálláshelyen, 34 százalék a vendéglátáson, 24 százalék a szabadidő alszámlán. A bank az érintett 17,5 ezer munkavállalót e-mailben külön értesíti a lejárati határidőről.

  Hozzátették, a felhasználók már rutinosak, és az elmúlt évek trendjét figyelembe véve várhatóan húsvétkor és a tavaszi szünetben, a jó idő beköszöntével jelentősen nő majd a felhasználás.

  A K&H Banknál mintegy 425 millió forint van a SZÉP-kártyákon, ami idén május végén jár le, ez több mint 1 százaléka a 2015-ben feltöltött összegeknek - tájékoztatott a bank.   

Forrás: http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/szep_kartya__tobb_mint_4_2_milliard_forint_kozel_a_lejarathoz    ___________________________________________________________________________

Nemzeti emlékhely lett az esztergomi Várhegy és Víziváros    Nemzeti emlékhellyé avatták az esztergomi Várhegyet és Vízivárost: az ezt jelképező sztélét, amelyet a Vármúzeum és a bazilika között állítottak fel, szombaton leplezték le ünnepélyes keretek között.   

"Esztergom nemzeti emlékhellyé avatása a várost a parlament szemében is méltó helyre emeli" - mondta az emlékoszlop leleplezése előtt Völner Pál (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője, felidézve, hogy Erdő Péter bíborossal és Romanek Etelka polgármesterrel egyeztetve terjesztette elő a város igényét a nemzeti emlékhely címre.    

"A magyar és az európai kultúra és a kereszténység szelleme az, amely megkérdőjelezhetetlenül méltóvá teszi e helyet arra, hogy emlékhelyként hirdesse mindazt, amit Szent Istvánnal kezdődően Esztergom jelent" - fogalmazott beszédében Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

  Erdő Péter bíboros a sztélé megáldása előtt rámutatott arra, hogy az a világnézet, amelyet Szent István elfogadott, máig is időtállónak és alkalmasnak bizonyult arra, megszervezze körülöttünk a teret és az időt.

  "A bazilika a magyar vallási élet középpontja, ez az üzenete. Talán nagyobb is az üzenet, mint a hétköznapi valóság. De azért mutatnak ezek a keresztek felfelé, hogy fölülemelkedjünk a hétköznapi nehézségeken, és tudjuk, hogy az Isten gondviselésében mi is többre vagyunk hivatottak" - mondta a bíboros.   

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében bejelentette, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál kezdeményezik Szent Kőrösi Márk esztergomi nyughelyének védetté nyilvánítását is.   

A teljes cikk az alábbi linken olvasható: http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/nemzeti_emlekhely_lett_az_esztergomi_varhegy_es_vizivaros   

    ___________________________________________________________________________

Európa Kulturális Fővárosa: naprakész információk az egri pályázatról    Eger Önkormányzata az eger.hu oldalon, kiemelt felületen biztosít információt, folyamatosan frissülő tartalmat az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázattal kapcsolatos munkáról.   

Az www.eger2023.hu címen a közeljövőben elindul az egri pályázat hivatalos honlapja, ám addig is szeretnének sok hasznos és érdekes információt megosztani az egriekkel a város hivatalos oldalán - közölte az egri önkormányzat. A most feltöltött felületen megtalálható az EKF 2023-as pályázati kiírás, röviden felidézik Eger EKF 2010-es pályázatát, valamint folyamatosan bővülő tartalmat, fotókat, sajtóarchívumot kínálnak böngészésre. A menüpontok között egy EKF 2023-as videógaléria is található, együttműködésben a TV Egerrel. Ide legutóbb az az anyag került fel, melyben Koltai Lajos művészeti igazgató is megszólalt, miután hosszas sétát tett a Várban.   

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat kapcsán elindították Eger hivatalos Facebook oldalát EKF 2023 Eger néven. A közösségi oldalon ugyancsak változatos, színes és aktuális tartalommal várják az érdeklődőket, és természetesen ez lesz az az interaktív felület, ahonnan akár e-mailt, akár Facebook üzenetet fogadnak az egriektől.   

A pályázatot előkészítő munka a Polgármesteri Hivatal projektcsapatának vezetésével zajlik. A napokban Egerben járt Koltai Lajos művészeti igazgató, összeült a zenei és filmes szakmai csoport is. A közeljövőben ezzel kapcsolatban és más, a pályázatot érintő témákban is lesznek bejelentéseik, valamint színes programmal várják az egrieket a Dobó térre a május 9-i Európa Napon.   

Forrás: turizmusonline.hu

Képgaléria

Látnivalók

Szálláshelyek

Vendéglátás