Szeghalom Város honlapja

 Szeretettel köszöntöm Önt a magam és Szeghalom Város lakói nevében abból az alkalomból ,hogy az Internet varázslatos világában ránk talált.

Macsári József polgármester

Elérhetőségünk

Szeghalom Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

 

 

Ügyfélfogadási időpontok

hétfő
08:00 - 16:00
kedd
08:00 - 16:00
szerda
Z Á R V A
csütörtök
08:00 - 16:00
péntek
08:00 - 13:00
szombat
Z Á R V A
vasárnap
Z Á R V A

Hírek

Tisztelt Lakosság!

A képviselő-testület tegnap – április 24 –én – ülésezett.

Elfogadták a képviselők a 2016. évről szóló zárszámadást. Macsári József szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy bevételeink és kiadásaink tervezése 2016-ban is reális volt. Fejlesztésekre (felújítások, pályázatok saját forrásai stb.) az összes kiadás 16 %-át fordítottuk. Intézményeink jól sáfárkodtak, mind a kiadások, mind saját bevételeik során. A munka kapcsán az is nyilvánvalóvá vált, hogy városunkban az önkormányzat a 2. legnagyobb munkáltató.

Módosításra került a Helyi Építési Szabályzat is, amelynek során mintegy 200 gazdálkodó véleményét, javaslatát kértük ki.

Elfogadták a képviselők a 2020-ig hatályos Környezetvédelmi Programot.

Aktívan szerepeltek képviselőink a házi segítségnyújtás finanszírozása kapcsán. Az ezt a szociális szolgáltatást biztosító Többcélú Társulás kimutatása szerint ezt a feladatot csak ráfizetésessel tudják nyújtani. A társulás 2 lehetőséget ajánlott az önkormányzatoknak: vagy az adott önkormányzatra eső veszteséget kifizeti a település, vagy az egész szolgáltatást – az igénybevevő személyekkel együtt – a Társulás átadja a sarkadi Református Egyháznak. A képviselők döntése szerint Szeghalom vállalja a veszteség megfizetését a saját lakosai után, csak az ellátottak ne kényszerüljenek más szolgáltató igénybe vételére. Képviselői kérdésre Macsári József elmondta, várhatóan 3,5-4 millió Ft-ot kell fizetnünk erre az évre. A Társulás sorsa 2018-tól bizonytalanná vált, mert Dévaványa önkormányzat kilépést fontolgat. Így a szociális szolgáltatások biztosítását 2018-tól újra kell gondolnunk.

Az óvodai szünetek is rögzítésre kerültek, amelyek felől az adott óvodai telephelyen kaphatnak felvilágosítást a szülők. A bölcsőde nem tart nyári szünetet.

A képviselők több pályázat benyújtásáról és az ezekhez szükséges önerő biztosításáról döntöttek: további útfelújítás, az Ady utcai konyha felújítása, illetve a Könyvtár számára számítástechnikai eszközök és bútorzat vásárlása a cél.

Polgármester Úr néhány visszatetsző jelenségre hívta fel a lakosság figyelmét. Sajnálatos módon a Dózsa utca és a bank sarkán, illetve a volt Pákász melletti buszmegállóban rendszeressé vált a szemét lerakása, szemeteszsákok kihelyezése. Az utóbbi időben pedig többször előfordult, hogy a II. világháborús emlékművet „emberi végtermékkel” összerondították. Az önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy kiderítse a szemetének elszállítását a közösséggel megfizettetők és a felháborító piszkítást végző személyek kilétét. A térfigyelő kamerákat ráirányítottuk az adott helyekre. 

Tűzoltó bál

Emlőszűrés, méhnyak szűrés

Ma Magyarországon a daganatos megbetegedések miatti halálozás a szív és érrendszerit követően a második leggyakoribb halálok.

2001 óta Népegészségügyi Program keretében a hölgyek emlőszűrésre és méhnyak szűrésre kapnak meghatározott időnként meghívólevelet. Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, méhnyak szűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba  tartozó hölgyek kapnak névre szóló meghívást. Emlőszűrésre a meghívólevélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet, ha az időpont nem felel meg, akkor lehetősége van az időpont módosítására a megadott telefonszámon. Méhnyak szűrésre a meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet felkeresni, előtte a szakrendelővel időpont egyeztetés szükséges, hogy a várakozási idő minimális legyen. A meghívólevelet mindenki vigye magával.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ritkán előfordul férfiaknál is.

Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, és mintegy 2800 nő veszti életét évente a betegség következtében. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb tumornál - is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint. Fontos hangsúlyozni, hogy az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti és ami miatt sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz.

Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi 1000 új esettel fordul elő méhnyak rák Magyarországon, a megbetegedés miatti halálozás pedig évente meghaladja a 400 főt. Hazánkban a méhnyak szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget.

Kérem, tegyen mindenki az egészségéért, vegyen részt az ingyenes szűréseken Önmagáért, családjáért.

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

11. § (9)191 Az Ebtv. 22. §-ának (5) bekezdése szerinti esetben a helyi önkormányzatot illeti meg a szűrővizsgálaton történő részvétel céljából általa szervezett csoportos utazáson részt vett biztosítottnak járó utazási költségtérítés, amennyiben a közlekedési eszközt térítésmentesen bármilyen formában az önkormányzat biztosítja és a biztosított a szűrővizsgálat igénybevételének időpontjáról szóló, a szűrővizsgálat során érvényesített értesítőt a szűrővizsgálatot követően átadja a helyi önkormányzatnak. Ezzel egyidejűleg az utazási költségtérítés iránti igény, mint követelés a helyi önkormányzatra száll át, aki az adott csoportos utazáson részt vett biztosítottak által részére átadott értesítők alapján összesített követeléseket - a Polgári Törvénykönyv engedményezésre vonatkozó szabályainak figyelembevételével - egy összegben érvényesítheti az OEP által erre rendszeresített formanyomtatványon az E. Alappal szemben. A helyi önkormányzat valamennyi érvényesített és rendelkezésére bocsátott értesítő után az (1) bekezdésben foglaltak szerint számított összeg hatvan százalékára jogosult utazási költségtérítésként.

Motoros tréning

Egyenlő bánásmód

Forduljon az

ügyfélszolgálatához, ha

neme,

faji hovatartozása,

bőrszíne,

nemzetisége,

nemzetiséghez

való tartozása,

fogyatékossága,

életkora,

egészségi állapota,

vallási-

vagy világnézeti meggyőződése,

politikai vagy más véleménye,

anyanyelve,

családi állapota,

anyasága vagy apasága,

szexuális irányultsága,

nemi identitása,

vagyoni helyzete vagy egyéb tulajdonsága miatt

hátrányos megkülönböztetés éri!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladata a hátrányos megkülönböztetéssel okozott jogsértések kivizsgálása és megszüntetése.

Keresse fel Dr. Csűri Gábor Békés megyei egyenlőbánásmód-referens ügyfélfogadását:

06 30/925-7454, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csabagyöngye Kulturális Központ Esély Irodája 
(Békés megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház)
5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 4. IV. emelet, tel: 06 66/449-222/129, 06 20/329-0201, 06 20/264-4463

2017.04.07. 09:00-13:00; 2017.04.21. 09:00-13:00

Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesülete
5700 Gyula, Kulcs utca 7/a. tel: 06 20/9812134

2017.04.28. 08:00-12:00,

Vésztő Város Polgármesteri Hivatala

5530 Vésztő, Kossuth utca 62.
2017.04.10. 08:00-12:00

Egyenlő bánásmód– mindenkit megillet!

Egyenlő Bánásmód Hatóság – 1013 Budapest, Krisztina krt. 39/B – 06 80 203 939 www.egyenlobanasmod.hu – Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Képgaléria

Látnivalók

Szálláshelyek

Vendéglátás